HENGEVUGGER – DE 10 MEST STILTE SPØRSMÅLENE

Dette innlegget er skrevet i samarbeid med Sovende Børn.

Moonboon jobber tett med NGO, Sovende Børn og deres team av spesialister, for å gi oppdaterte, relevante råd og veiledning om baby- og barnesøvn. Les mer om Sovende Børn nederst i innlegget.

VANLIGE SPØRSMÅL FRA FORELDRE OM BRUK AV HENGEVUGGE.

Når et spedbarn trenger å sove, plukker mange foreldre intuitivt opp babyen, gir babyen kos og begynner å gynge / bevege seg opp og ned for å roe babyens nervesystem i et forsøk på å hjelpe babyen til å sovne. 

En hengevugge etterligner denne gyngende bevegelsen, som til en viss grad kan hjelpe til med å avlaste armene og ryggen din når babyen må vugges. 

Nedenfor vil vi svare på spørsmålene foreldre ofte stiller oss når de skal bruke en hengevugge for første gang.

 

Les anmeldelser av hengevuggen her

 

1. HVA GJØR EN HENGEVUGGE FORSKJELLIG FRA EN GYNGESTOL ELLER EN VANLIG SENG?

Babyer blir født inn i en verden hvor det er mange visuelle inntrykk og ikke minst tyngdekraften å forholde seg til. Ingen av faktorene er til stede i samme grad inne i livmoren. Et mylder av inntrykk oppfattes derfor som dramatiske endringer for en nyfødt. 

Når babyen skal roe seg ned for å sovne, kan det derfor være lurt å skape et avskjermet miljø som kan minne om litt om livmoren. I livmoren var babyen utsatt for veldig få visuelle stimuli, den var omsluttet av morkaken og ble ofte vugget i søvn eller til ro når moren beveget seg rundt. 

Noen babyer våkner umiddelbart, eller etter kort tid, hvis de legges i en stillestående vugge eller seng. Derimot kan en hengevugge skape en følelse av å bli holdt og gynget, og mange foreldre opplever at babyen deres trives godt med den gyngende, avskjermede opplevelsen som hengevuggen gir. 

 

2. HVORFOR KAN BABYEN MIN SOVE I FLERE TIMER I HENGEVUGGEN MED EN VUGGEMOTOR, MEN VÅKNE ETTER 40–50 MINUTTER UTEN VUGGEMOTOREN?

Søvnsyklusen til en baby varer i omtrent 40–55 minutter. Etter dette vil det ofte være en liten oppvåkning før neste søvnsyklus starter. Noen babyer håndterer overgangen til den neste søvnsyklusen uten problem, mens andre trenger hjelp til å komme seg dit. Begge scenarioene er normale.  

For mange babyer hjelper vuggingen dem til å gå videre til den neste søvnsyklusen. 

På denne måten kan hengevuggen brukes som et verktøy for å hjelpe barnet med å sovne, samtidig som den avlaster foreldrene fra å bære barnet. Det er også viktig å ha fokus på trivselen til nybakte foreldre og muligheten til å få små avbrekk i løpet av dagen.

 

3. HVOR LENGE ER DET TRYGT FOR EN BABY Å SOVE I EN HENGEVUGGE?

Dessverre er det ikke mulig å svare konkret på hvor lenge en baby kan sove trygt i en hengevugge. Det er rett og slett ingen forskning som er gjort innen dette området. Hvis babyen ligger komfortabelt og ser ut til å trives med å sove i hengevuggen, så er det i utgangspunktet ingen tidsbegrensning. Det er imidlertid viktig at babyen kan bevege seg fritt, og ikke minst at den er i stand til å bevege hodet til begge sider (en avstiverbunn kan hjelpe). 

Det er viktig med variasjon. Dette forklarer hvorfor det ikke anbefales at en baby kun sover i hengevuggen. En baby kan også sove i en bæresele, for eksempel en elastisk bæresjal, ta en kontaktlur i armene til foreldrene eller sove i en barnevogn eller seng. 

Vær oppmerksom på at det kan være spesielle forhold, for eksempel ved kolikk eller annet ubehag, hvor søvn periodisk kun skjer i hengevuggen. Se mer informasjon om dette lenger ned. 

Det er opp til deg å vurdere hva du er mest komfortabel med. Det er ingen offisielle retningslinjer fra Helsetilsynet om hvor mye eller lite du kan bruke en hengevugge. Som en tommelfingerregel er det alltid en god idé å lytte til din egen magefølelse.

 

4. KAN EN BABY BLI AVHENGIG AV DEN VUGGENDE BEVEGELSEN?

Det korte svaret er ja. Imidlertid har begrepet «avhengig» negative konnotasjoner. Det er ingen grunn til å tro at denne «avhengigheten» er negativ. I praksis betyr dette at babyen utvikler en vane med å sovne mens den blir vugget – og det er en positiv ting. 

Faktisk viser forskning at du kan hjelpe babyen din til å sovne raskere, lettere og roligere ved å legge babyen til å sove på samme måte hver gang, og dermed bevisst skape en behagelig vane for babyen. 

Det betyr ikke nødvendigvis at du må vugge babyen i søvn, men for de fleste barn er dette en av tingene som fungerer veldig bra, på linje med å gynge babyen i armene. 

 

5. REFLUKS OG KOLIKK – ER EN HENGEVUGGE FORTSATT EN GOD IDÉ? 

En hengevugge er ofte spesielt god hjelp til babyer som av ulike grunner har problemer med å finne roen eller ikke føler seg komfortable. Dette er for eksempel tilfelle med barn som lider av kolikk eller refluks.  

Noen babyer med refluks vil synes det er ubehagelig å ligge i hengevuggen uten en avstiverbunn, da krumningen av kroppen kan legge litt press på magen og dermed forverre ubehaget. I de fleste tilfeller kan en avstiverbunn forebygge dette. Noen babyer vil imidlertid være så påvirket av refluksen at de må være i oppreist stilling i 30–60 minutter etter et måltid før de kan legges ned.

 

6. KAN BABYEN MIN BLI KVALT AV OPPGULP? 

Hvis veiledningen for å sikre at barnet kan bevege hodet fritt fra side til side følges, vil risikoen for at barnet kveles av oppkast eller gulp være den samme som hvis barnet legges i en seng.  

For flere tiår siden ble barn lagt til å sove på magen, blant annet i frykt for at barnet var i fare for å kveles av oppkast hvis det lå i ryggleie. Dette frykten viste seg å være ubegrunnet da luftrøret er plassert over spiserøret når barnet ligger på ryggen; refluks og oppkast må gå «oppover» for å komme inn i luftrøret når barnet ligger på ryggen.  

Anbefalingen om ryggleie, som tillater fri bevegelse av hodet, gjelder over hele verden og tar hensyn til at barnet kan kaste opp.
 
For å finne ut mer og se grafiske illustrasjoner, kan du besøke: https://rednose.org.au/article/will-baby-choke-if-he-she-vomits-while-sleeping-on-the-back (Engelsk side) 

 

7. EN HENGEVUGGE KAN VÆRE ET NYTTIG VERKTØY I EN TØFF PERIODE

Foreldre til utilpasse babyer vil ofte oppleve en enorm lettelse når de klarer å få babyen til å sove i hengevuggen. Likevel kan det være vanskelig å forholde seg til andres kommentarer om dårlige vaner eller omtale av «avhengighet», hvis du allerede gjør ditt beste for å oppfylle barnets behov for trøst og omsorg og opplever at hengevuggen gir sårt tiltrengt avlastning. 

Hengevuggen kan være et uvurderlig verktøy for familier som møter disse utfordringene og jobber med å overvinne dem.

 

8. ER DET TRYGT Å LEGGE MIN NYFØDTE BABY I HENGEVUGGEN? 

Det er trygt så lenge du følger veiledningen angående plassering av babyen i hengevuggen. 

Med en helt nyfødt baby eller et veldig lite barn er det viktig at du passer på at babyen ligger stabilt i hengevuggen og ikke ruller til siden. Vær spesielt oppmerksom hvis du bruker en avstiverbunn, da denne typisk vil skape mer plass i vuggen. Babyen blir derfor ikke lenger «klemt» av hengevuggens sider.  

TIPS!
Du kan med fordel legge en babydyne på tvers av vuggen. På denne måten ligger babyen oppå dynen med dynen på begge sider av kroppen sin. Dynen skaper volum på begge sider og «klemmer» babyen. Nå kan ikke babyen rulle til siden eller få dynen over hodet sitt. 

Dette sikkerhetstipset gjelder også for litt større barn som sparker i søvne. I Norge er det vanlig å legge babyen med en dyne over seg, men mange barn sover like godt med den komfortable følelsen av å være pakket godt inn når dynen ligger under og på hver side av babyen.

 

9. VIL SOVING I HENGEVUGGE FORÅRSAKE FLATT BAKHODE HOS BABYER? 

Bekymringer om flatt bakhode er ikke knyttet til å sove i en hengevugge eller seng, barnevogn, gyngestol, lekematte eller andre ting man kan tenke seg. Dette gjelder alle former for ryggleie gjennom hele dagen. 

Det avhenger i stor grad av hvor lenge barnet ligger og det naturlige trykket det gir på hodet. 

Du kan forebygge flatt og skjevt bakhode ved å variere stillingen barnet sover i, hvordan barnet «håndteres» i barnets våkentid, og ved å være oppmerksom på at barnet ikke konsekvent ligger med hodet på samme side. Dette gjelder uavhengig av hvordan barnet ligger i sengen.

 

10. HVORDAN KAN JEG SIKRE AT BABYENS HODE ER TILSTREKKELIG STØTTET NÅR DEN LIGGER I HENGEVUGGEN? 

Når babyen min skal sove:
Det kan være en god idé å legge en avstiverbunn i hengevuggen, noe som gir babyen din muligheten til å bevege nakken sin bedre. Økt bevegelighet kan bidra til å forebygge flatt eller skjevt bakhode, og gir samtidig babyen muligheten til å snu hodet til siden, noe som er en fordel hvis babyen for eksempel må gulpe.  

En kontaktlur, hvor barnet sover mage-mot-mage med mor eller far, er også en veldig god løsning for å avlaste trykket på babyens hode under søvn.
HUSK – Forelderen må være våken under kontaktluren. Ellers kan en annen voksen holde øye med både den sovende forelderen og babyen.  

Når babyen min er våken:
Generelt må du passe på at barnet ikke ligger på ryggen over lengre tid i våkentiden. Når barnet får melk, enten det ammes eller får flaske, kan du variere hvilken side barnet skal ligge på. Det samme gjelder hvilken side babyen sover på, enten babyen samsover med foreldrene eller i en egen seng ved siden av. Mange babyer har en tendens til å snu seg i retning av de komfortable, velkjente duftene til foreldrene. 

Hvis du trenger å holde armene fri mens babyen er våken, kan en bæresele, for eksempel et bæresjal, være et praktisk alternativ. Babyen kan også ligge en stund på magen, så lenge den synes det er behagelig. 

Obs:  

Hvis babyen din alltid snur hodet mot samme side, hvis det er en skallet flekk på den ene siden av bakhodet eller hvis babyens hodeform begynner å bli skjev eller flat bak, så er tiden inne for å søke hjelp hos en helsesøster eller lege. De kan formidle kontakt til riktige fagpersoner i ditt område.

 

Les anmeldelser av hengevuggen her

 

SAMMENDRAG

  • En hengevugge etterligner den avskjermede, gyngende bevegelsen som babyen er vant til fra livmoren. På samme måte simulerer hengevuggen også den helt naturlige gyngebevegelsen som de aller fleste foreldre gjør når de holder babyen i armene. 
  • Babyer liker å bli vugget og har ofte lettere for å sovne når de blir vugget. Dette er ikke en uvane, men vanlig sansestimulering som barnet både er vant til og trenger, for eksempel i forbindelse med søvn. 
  • Babyen din må kunne bevege hodet sitt fritt. Bruk av en avstiverbunn i hengevuggen kan være et godt alternativ for å sikre at hodet kan beveges fritt. Det er imidlertid viktig at babyen ikke klarer å rulle rundt i hengevuggen når avstiverbunnen er i bruk. Det kan være en god idé å fylle opp hengevuggen med en dyne som legges under babyen. 

OM SOVENDE BØRN

Sovende Børn er et univers på nett for foreldre og fagpersoner som søker veiledning og informasjon om babyer og barns søvn og søvnproblemer. 

Formålet er å gi foreldre og fagpersoner riktige verktøy til å ta informerte valg som passer til det enkelte barns søvnsituasjon.  

På deres nettsted og sosiale medier kan du finne oppdatert og pålitelig informasjon om tilgjengelig forskning samt webinarer, workshops, kurs m.m. 

Takk for at du er blant våre lesere.

Jeg heter Marie og er mamma til en liten gutt. Jeg er kvinnen bak selskapet Moonboon, som lager økologisk babyutstyr med respekt for mennesker og miljø.

Ta en titt på babyutstyret vårt her.

Jeg vil at sønnen min skal sove under optimale forhold, og jeg ønsker det samme for babyen din. Derfor er jeg spesielt stolt av vår GOTS-sertifiserte hengevugge, og den spesialdesignede vuggemotoren, som har hjulpet meg og mange andre foreldre til å sove bedre om natten.

Bli med i Moonboon-universet på Facebook og Instagram eller bli bedre kjent med oss her.