«Har du bare ligget der med babyen din hele dagen uten å gjøre noe?» Mange nybakte foreldre har kanskje blitt møtt med den setningen. Det kan virke enkelt og banalt, men faktisk har du nok gjort en av de viktigste oppgavene ved å «bare» ligge der med babyen inntil deg. Når dere ligger sammen, også kalt hud mot hud, utløses det mange hormonelle prosesser både hos deg og babyen, som skaper et uerstattelig fundament for trivsel og velvære hos dere begge.
Hud mot hud hjelper baby og mor tilbake i balanse
Hva er egentlig hud mot hud? For noen kan det høres ut som hokus pokus at litt tid uten klær på skal kunne hjelpe mot alt fra ammeutfordringer til mageplager, hormonelle ubalanser og fødselsreaksjoner. Men det kan hud mot hud faktisk. Du kan sammenligne hud mot hud med å slå datamaskinen av og på – den tilbakestiller og balanserer systemene hos både baby og forelder.
Oksytocin er nøkkelen
En av hovedårsakene til at hud mot hud har så mange gunstige effekter er produksjonen av oksytocin. Oksytocin dannes i hjernen under hud til hud og påvirker derfra resten av kroppen. Oksytocin er en grunnleggende hjørnestein i forhold til vår helse, mentale velvære og livskvalitet. Vi skiller ut det høyeste nivået av oksytocin når vi opplever berøring, noe som er både behagelig og hyggelig.
Støttet av forskning
Du kan måle effekten av hud mot hud på det lille barnet. Blant annet opplever man at en baby som er innlagt på sykehus med overvåking av blant annet puls og oksygenmetning, vil ha mer stabile verdier dersom barnet ligger hud mot hud.
Forskning har vist at hud mot hud:
- hjelper tilknytningen mellom voksen og barn på vei
- reduserer risikoen for fødselsreaksjoner
- har en smertelindrende effekt pga. hormonproduksjonen
- reduserer risikoen for blødning etter fødselen
- fremmer amming ved både å stimulere babyens sugerefleks og mors melkeproduksjon
- stabiliserer barnets hjerterytme, pust og temperatur
- reduserer gråt hos barnet
- forbedrer barnets vektøkning
- har langsiktige fordeler som forbedret immunforsvar, fordeler for den nevrologiske utviklingen og effekter på nervesystemet.
Hud mot hud bør være en prioritet
Hud mot hud er litt av en mirakelkur og virkelig noe man bør prioritere, spesielt de første ukene etter fødselen.
Med hud mot hud menes at du har babyen på brystet, hvor både du og babyen er avkledd (babyen kan godt ha på seg bleie). Når man ligger sammen slik, er det ingen grense for hvor lenge man kan ligge og nyte tiden sammen.
Hud mot hud i bæresjalet
Men selv om det kan være fint og koselig å ligge litt på sofaen eller sengen, er det absolutt også en viss verdi i å stå opp og bevege på seg; lage en kopp kaffe eller kanskje gå en tur.
Og her er bæresjalet en gave. Du kan nemlig være hud mot hud under svøpingen og dermed både dra nytte av de mange fordelene og samtidig være mobil og ha hendene fri. Smart, ikke sant?
(Psst … de mange fordelene, kanskje ikke minst de som er knyttet til amming, gjelder også for partneren. Så av med overdelen og kos med babyen – så mor kan ta seg et bad og en hvil.)
Oppsummering
- Hud mot hud er mye mer enn «bare å ligge», og det bør prioriteres, spesielt i den første tiden.
- Hud mot hud er like viktig for babyen din som de fysiologiske behovene.
- Hud mot hud kan brukes til å nullstille systemene ved f.eks. ammeutfordringer, mageplager, fødselsreaksjoner og hormonelle ubalanser.
- Produksjonen av oksytocin er en av hovedårsakene til at hud mot hud har så stor effekt.
- Forskning på området viser at man kan måle effekten av hud mot hud i babyens verdier.
- Hud mot hud er lik baby og forelder i så lite klær som mulig (gjerne bleie på baby), og baby plassert på forelderens bryst.
- Bæresjalet er genialt for å gjøre hud-mot-hud mobil og håndfri.