Gå til innhold

Quick fix: Hjelp, babyen min vil ikke sove

Author cover

Tobarnsmor og grunnlegger av Moonboon

Om meg

Babyen din spiser og spiser, men vil ikke sove.

Babyen din vil ikke sove på dagtid, om kvelden – og heller ikke om natten.

Babyen din vil ikke sove i barnevognen, i sprinkelsengen eller sove selv.

Og selv om babyen er overtrøtt, så er det som om babyen ikke vil sove uansett hva du prøver.

    

  

Sånn kan det føles i hvert fall. Fordi du er sliten. Du er mer sliten enn du trodde du kunne være. Det føles ikke lenger som «å være sliten»; det føles som om du snart blir sprø hvis du ikke får sovet.

Hvis man føler det slik, så kan det være vanskelig å huske og holde på det man vet innerst inne: At babyen faktisk vil sove, men bare trenger ekstra hjelp til å finne søvnen. 

Når man har mistet sans og samling og tankene blir mindre konstruktive – hva gjør man så?

I denne artikkelen skal vi se på hva man som forelder kan gjøre hvis man sliter med søvnen.

 

Avbrutt søvn påvirker både kropp og psyke

Alle mennesker er forskjellige. Det er derfor også forskjellig hvordan vi håndterer den avbrutte søvnen som vanligvis følger når man får barn.

Det er imidlertid felles for alle at den avbrutte søvnen påvirker oss både fysiologisk og mentalt. Når vi ikke har mulighet til å sove, «som vi pleier», og som vi har behov for, samtidig som vi vekkes gjentatte ganger, forstyrres kroppens finjusterte søvn-/våkenbalanse – og noen ganger også selve døgnrytmen. 

Depressive tanker og følelser kan oppstå. En følelse av at alt man kan tenke på er å få sove. Irritabilitet, lettere for å gråte, manglende evne til overblikk og mentalisering – det å kunne sette seg inn i andres tanker og følelser. Dette er bare en håndfull eksempler. Og det er bare de mentale påvirkningene. I tillegg kommer de fysiske påvirkningene, der kroppen blir tregere, tyngre og nesten føles syk. Det er ikke noe rart at mangel på søvn og/eller avbrutt søvn virkelig kan presse oss.

 

Hvorfor blir vi så presset av for lite eller avbrutt søvn?

Jo mer forstyrret og utilstrekkelig søvn man får, desto mer vil kroppen prøve å kompensere med mer dyp søvn for å «skynde seg» med å få innhentet den viktigste dype søvnen.

Det er samtidig som det er veldig vanskelig og svært ubehagelig å bli vekket i den dype søvnen. De fleste kan nok allerede nå se den onde «søvnsirkelen» som kan oppstå med en baby i huset.

Man vekkes av babyens helt legitime behov for omsorg mens den voksnes kroppforsøker å kompensere med dypere søvn, som man så vekkes fra – og så kjører spiralen.

Avhengig av familiens unike situasjon (f.eks. muligheten for praktisk og følelsesmessig støtte fra nettverket sitt, jobbsituasjonen, tidligere psykiske belastninger samt forventninger til babyens utvikling og egne foreldreferdigheter), vil den avbrutte søvnen påvirke både den enkelte forelder og familiens dynamikk og trivsel.

For noen vil 2–3 korte oppvåkninger i tidsrommet mellom kl. 22–06 være svært belastende, mens andre opplever at det er overkommelig med oppvåkninger hver halvtime når det er behov for kontinuerlig amming og vugging.

 

Hvordan du håndterer avbrutt søvn sier ingenting om dine evner som forelder

Er det hengevuggen som gir søvn – så bruk den.

Det er viktig for oss å gjøre det klart at man ikke er en «bedre» forelder hvis man er mindre påvirket av oppvåkninger. Man er ikke en «dårlig» forelder hvis man føler at det er veldig vanskelig å bli vekket. Det er heldigvis ikke sånn det henger sammen. 

Behovet for støtte i perioder med mye avbrutt søvn har ingenting med foreldreferdigheter å gjøre. Akkurat som at antallet oppvåkninger hos babyen og/eller behovet for støtte i disse oppvåkningene heller ikke er relatert til hvor «god» baby man har. Eller hvor «god» forelder man er. 

Det er svært mange faktorer som spiller inn på både babyens søvn og generelle utvikling, og på hvilke forutsetninger den enkelte forelder har for å håndtere den avbrutte og mangelfulle søvnen.

 

Quick fixes som handler om søvnen

Dessverre kan man ikke få en baby til å sove bare fordi man selv har et behov for at babyen skal sove. Det finnes ingen magiske triks som kan løse den situasjonen. 

Det man kan gjøre er å tenke på hvordan man får så mye søvn som mulig med minst mulig «jobb». 

  • Måten man sover på: Det er soverutiner som man tror vil fungere – og det er soverutiner som viser seg å fungere. Det er ikke alltid disse to er det samme.
    • Egen seng vs. foreldrenes seng. For mange vil det føles mindre overveldende med oppvåkninger hvis babyen ligger i sengen sammen med den voksne eller ligger i en åpen seng ved siden av dobbeltsengen. Motsatt kan det føles vanskeligere hvis babyen ligger i sin egen seng og kanskje til og med på sitt eget rom. Det er nemlig stor forskjell på å stå opp og ut av sengen og kanskje inn i et annet rom enn å bevege seg 30 cm og rekke ut armene for å roe ned babyen.
    • I dette konkrete eksempelet vil babyen som sover i egen seng, adskilt fra dobbeltsengen eller på eget rom, vanligvis ha tid til å våkne mer og dermed trenge mer hjelp til å sove videre, enn om babyen ligger maks en armlengde fra forelderen. 
  • Hvordan babyen får melk: Hvordan man gir babyen melk om natten kan også spille inn.
    • Ferdigblandet vs. pulver. Gir man flaske kan man vurdere å tilby barnet ferdigblandet morsmelkerstatning i stedet for pulverblanding, da den ferdigblandede melken i kartong hverken trenger å kjøles ned eller varmes opp. Den tåler å stå i romtemperatur ved siden av sengen.
  • Ligge vs. sitte: Hvis man ammer kan man øve deg på å ligge og amme, så slipper man å sette seg opp og holde seg våken til babyen er ferdig med måltidet.
  • God teknikk: For begge melketypene vil babyen med god sugeteknikk minimere luften babyen svelger. Det reduserer behovet for å hjelpe babyen med å rape – noe som gir raskere søvn. 
  • Uansett hva som hjelper babyen din med å sovne: Det er ikke nå man skal lytte til bekymringer om «dårlige vaner» eller til og med bekymre seg for hva som kanskje skjer når X, Y eller Z ikke lenger virker. Vi synes dette er bortkastet tid å tenke på, for man kan uansett ikke spå fremtiden. Det hjelper heller ikke den stressende situasjonen å tenke på det midt i en søvnkrise. Finn i stedet den metoden som fungerer for deg.
    • Er det hengevuggen som gir søvn – så bruk den.
    • Er det babyslyngen som gir søvn – så bruk den.
    • Er det yogaballen med «Best of the 80s» på full guffe som fungerer – så gjør det.
    • Er det et boblebad på pappas arm etterfulgt av melk ved brystet og så pappas vuggende armer – så gjør det.
  • Når babyen har behov for konstant vugge eller kroppskontakt: Foreldre kan naturligvis ikke sove hvis de må vugge babyen sin – eller hvis babyen f.eks. kun sover når den ligger oppå foreldrene.
    • En hengevugge er naturligvis en mulighet – et alternativ som er til stor hjelp for mange.
    • En levende erstatning for mor eller far kan også være en mulighet å utforske. Babyen kan i mange tilfeller lett finne ro i armene hos en ekstra omsorgsperson. Den ekstra omsorgspersonen kan også være den som «holder øye» med det sovende barnet. Det å sove uten å måtte «være på vakt» og lytte etter barnet er en helt annen type søvn.
    • Del dere opp: Man kan i en begrenset periode sove på skift. Dette er ikke en holdbar løsning, men den kan f.eks. brukes ved akutt sykdom som varer noen dager eller mens man finner andre og mer holdbare løsninger.

 

 

Quick fixes som avlaster og dermed støtter søvnen

Noen ganger er det ikke søvn i det hele tatt som er den egentlige stressfaktoren – det føles bare sånn fordi man i den søvnhungrige tåken ikke tenker klart. Søvnen er en del av det, men hvis man avlastes på andre områder, så får man et helt annet utgangspunkt til å håndtere søvnen.

Det er vår erfaring at det er effektivt å se på hvilke praktiske oppgaver man kan lette eller eliminere helt for å lette arbeidsbelastningen for familien. 

  • Mat:
    • Er det nå på tide å bestille matkasser, eller kan familien/nettverket kanskje lage doble porsjoner når de først lager mat?
    • Kan babyens gjester bytte ut den nydelige blomsterbuketten og (enda) en søt body med et gavekort på take-away?
    • Kan man leve på «studentmat» en stund? Rugbrød, pasta med pølser, nudler og ferdigretter som kan varmes i ovnen eller mikroen?
  • Rengjøring og klesvask:
    • Kan hybelkaniner og skittentøy stå litt lenger – eller kan en besteforelder lokkes til å leke rengjøringstornado?
    • Hvis du føler deg bedre av å håndtere det selv, så kan du sikkert invitere noen til å komme over med en kake og en hjelpende hånd – spesielt hvis de vil holde babyen litt. 
  • Hjem til besteforeldrene på barselsferie:
    • Mareritt eller kjærkommen omsorg – det er forskjellige opplevelser av å pakke stellevesken og et ekstra sett med klær til seg selv og reise «hjem til mamma og pappa». For noen kan det skape mer stress enn avlastning. For andre er det akkurat det som skal til i noen dager – at andre sørger for mat, rydding og et par friske armer som kan vugge babyen mens man selv sover. Husk imidlertid å være tydelig på at du er på besøk for å få hjelp – ikke for å være sosial. De aller fleste besteforeldre ønsker å hjelpe til. De vet bare ikke alltid hvordan, så det kan komme godt med å fortelle dem akkurat hva du trenger og ikke trenger.
  • Invitere gjester til å være sosiale med babyen eller eldre søsken mens man selv sover: Ofte hører vi at besteforeldre eller andre i familiens nettverk tilbyr å «få barnet til å sove» eller å ha eldre søsken på overnatting – men at det slett ikke fungerer i praksis.
    • Prøv heller å invitere nettverket til å være sammen med babyen mens babyen er våken og du selv sover.  

 

Quick fixes som kanskje ikke er så raske, men som fungerer!

Å tilegne seg kunnskap om hvordan søvn, søvnhjelpe, døgnrytme, søvntrykk osv. fungerer kan virke som en tungvint og absolutt ikke så rask løsning. Det er imidlertid viktig kunnskap som kan danne grunnlaget for en forståelse av babyens søvn. Det kan være akkurat det dere som foreldre trenger for å kunne gjøre de små justeringene som gir dere alle en bedre søvn. Om ikke annet kan det være nøkkelen til å forstå hvorfor det er vanskelig for babyen å sove – og det kan også utgjøre en stor forskjell på hvor vanskelig det føles å stå i situasjonen.

 

      

    Oppsummering

    • Det er helt normalt å oppleve en følelse av å «mistet vettet» når man opplever avbrutt og/eller mangelfull søvn.
    • Det er helt normalt å ha problemer med å holde styr på helt grunnleggende oppgaver, som å lage middag eller skrive en handleliste når man er har søvnunderskudd.
    • Det er helt normalt å ha tanker om å være en «ikke god nok» forelder hvis man har vanskeligheter med å håndtere den avbrutte og/eller mangelfulle søvnen.
    • Hvordan man håndterer søvnmangel har INGENTING å gjøre med om man er en god forelder. Barnets oppvåkninger og behov for hjelp sier ingenting om foreldreferdighetene.
    • Mangel på søvn og hvor raskt man blir påvirket kan føles vidt forskjellig fra person til person, avhengig av en hel rekke personlige faktorer.
    • Spesielt effektive quick fixes når man mangler søvn er «så lengde det funker» – samt å frigjøre seg selv fra samfunnets, kulturens og egne forventninger til hvordan babyen «bør» sove.
    • Quick fixes som omhandler generell avlastning er ganske undervurdert og kan med fordel prioriteres.
    • Kunnskap om hvordan babysøvn faktisk fungerer gir et godt grunnlag for å håndtere normal babysøvn. Og det gir mulighet for å gjøre små justeringer som støtter opp om bedre søvn på sikt.

     

    Vi har gjennomgått mye av det i blogginnleggene her:

    Om forfatteren

    Author cover

    Tobarnsmor og grunnlegger av Moonboon

    Marie startet Moonboon sammen med mannen sin, fordi hun ville hjelpe sønnen deres med å sove bedre. Samtidig ønsket hun å få litt mer hvile for seg selv som mor. Marie er ikke bare lidenskapelig opptatt av alle ting som er relatert til søvn og barn, men også av estetikk og skandinavisk minimalisme.$ Å holde seg oppdatert på livsstil, design og motetrender er en pasjon for Marie, og hun elsker å dele det med andre. Lidenskapen hennes overføres også til våre økologiske og minimalistiske produkter hos Moonboon, hvor vi kombinerer skandinavisk designestetikk med respekt for miljøet. Bli med i Moonboon-universet og bli inspirert på Instagram og dykk dypere inn i historien vår .

    ANDRE LESER OGSÅ

    Handlekurv

    Handlekurven din er for øyeblikket tom.

    Begynn å handle

    Velg alternativer