Når babyen ikke vil overgi seg til søvnen, når babyen kun sovner når den ammes, eller når du opplever at babyen har en urolig søvn, så kan du som forelder kanskje lure på om det er normalt eller om du gjør noe feil.
Men hva er egentlig «normal babysøvn»? Hvor mye søvn bør babyen din normalt ha? Når kan babyen din sovne selv? Og når er babyen din i den dype søvnen som mange fagfolk beskriver som en spesielt viktig søvn?
Nedenfor skal vi prøve å gi et lite innblikk i hva mange års forskning og erfaring kan fortelle oss om normal babysøvn – og hva dere som foreldre kan tenke på når dere er på den sjette kaffekoppen og søvnen føles som en uoppnåelig drøm.
Når er babyen din i dyp søvn?
En grunnleggende forståelse av søvnfasene kan være til stor hjelp for mange foreldre.
Hvis vi begynner med å se på babyens søvnbiologi, så vil de fleste foreldre allerede her oppleve en enorm lettelse. Dette er fordi en babys søvnsyklus er ca. 40–55 minutter lang. Den er noe kortere enn din egen. På den korte tiden har barnet vært gjennom alle de ulike søvnfasene det trenger for å utvikle seg – inkludert den dype søvnen.
Husk! Alle barn er forskjellige. Noen barn gjennomfører hele syklusen i løpet av 30–35 minutter. Det er også helt normalt.
Fakta Søvnbiologi
De ulike søvnstadiene er like for alle mennesker, men måten de er satt sammen på (søvnarkitektur) er forskjellig, avhengig av alder.
- NREM 1 = veldig lett søvn. Man sover ikke «riktig» enda og er fortsatt ved bevissthet. Voksne kan ta seg en slurk vann, gå på do eller rette på dynen. Man kan også kalle det «lett oppvåkning» når det skjer om natten.
- NREM 2 = lett søvn. Man sover, men kan vekkes av en del forstyrrelser.
- NREM 3 = dyp søvn. Her er det ubehagelig å bli vekket.
- NREM 4 = veldig dyp søvn. Her er det vanskelig å vekke personen, og det føles ubehagelig å bli vekket.
- REM = drømmesøvn. Kan enkelt vekkes.
De aller fleste kan se når et barn sover tungt (NREM 3/4).
Barnet ligger helt stille, man kan ta på og kanskje til og med flytte på dem uten at de reagerer nevneverdig. Man kan se og høre at pusten er tung, rolig og langsom.
Når barnet er i lett søvn (NREM 1/2 og REM) vil derimot pusten være raskere, kanskje til og med skiftende. Barnet vil være mer «aktiv» med kroppen sin, og man kan ofte tenke at barnet holder på å våkne eller har «en urolig søvn».
Den nyfødte babyens søvnsyklus er ca. 40–50 minutter lang og ser slik ut:
- Den nyfødte babyen faller i søvn direkte i REM-søvnfasen.
- Deretter går den nyfødte babyen over til NREM 3- og 4-søvnfasene.
- Den nyfødte babyen går tilbake til REM-søvnfasen.
Nå er den nyfødte babyens søvnsyklus over – og en ny kan begynne.
Når babyen din er ca. 2–6 måneder får hen to nye søvnfaser: NREM 1 og 2. Foreldre vil ofte oppleve at babyens søvn blir annerledes – vanskeligere – og at babyen trenger (mye) mer hjelp til å sove.
Det handler simpelthen om at barnet nå opplever den enkle «falle i søvn»-søvnen, som barnet aldri har prøvd før. Hos noen barn vil det se ut som de ikke vil overgi seg til søvnen, men det handler mer om at de kan det enda. Ikke uten hjelp.
Fra 2 til 6 måneder og utover er babyens søvnsyklus fortsatt ca. 40–50 minutter lang:
- Barnet starter i NREM 1-søvnfasen og glir inn i NREM 2-søvnfasen HVIS barnet ikke forstyrres og får den søvnstøtten det trenger.
- Barnet skifter så til NREM 3- og 4-søvnfasene.
- Barnet går nå tilbake til NREM 2- og 1-søvnfasene.
- Barnet går inn i REM-søvnfasen.
- Barnet slutter i NREM 1-søvnfasen.
Nå er babyens søvnsyklus over – og en ny kan begynne.
Jo yngre barnet er, desto mer av barnets søvn foregår i REM- og dyp NREM-søvn. For eksempel tilbringer en nyfødt baby 50 % av tiden i REM-søvn – «den dype søvnen».
Det er her kropp og sinn hviler og får ny energi. Og det er rikelig med dyp søvn hos både nyfødte og spedbarn. Dette bør berolige foreldre til babyer som har en tendens til å våkne mellom hver søvnsyklus.
Hvor mye søvn bør babyen din ha?
Det korte og litt kjedelige svaret er at det er individuelt fra barn til barn.
De siste tiårene med forskning har vist at det er stor forskjell på når, hvor lenge og hvordan barnet sover. Det avhenger både av det enkelte barn og den enkelte familie – og i stor grad også av det samfunnet barnet lever i.
Du har kanskje sett diagrammer som beskriver hvor mye søvn en baby bør ha basert på babyens alder. Noen diagrammer har til og med beskrivelser av når babyen skal sove og hvor lenge.
Disse diagrammene er ofte ment som et hjelpemiddel til foreldre. Men hva betyr det for deg hvis babyens søvn ikke stemmer overens med det som er beskrevet i diagrammet?
Husk at alle barn er forskjellige. Noen barn har et lavt søvnbehov, mens andre kan ha et høyere behov.
For eksempel kan en 9–10 måneder gammel baby trives godt med ni timers nattesøvn (med oppvåkning, så klart) og én times lur, mens en annen 9–10 måneder gammel baby sover 10–11 timer hver natt (med oppvåkning) og to lurer på to timer. Det er helt individuelt fra barn til barn.
Å prøve å få en baby som ikke trenger mer søvn, til å sove er ikke bare stressende. Det virker også imot barnets positive opplevelse av søvn og kos. For å trekke en parallell til deg selv, så kan du heller ikke nødvendigvis sove kl. 20 bare fordi partneren din er trøtt.
Forskning jobber med statistikk og forteller dermed noe om hvordan «de fleste» barn sover, ikke hva akkurat DIN baby har behov for.
Vi oppfordrer derfor på det sterkeste at du ser mer på barnet ditt og barnets behov enn på et diagram.
En veldig generell veiledning til søvn gjennom et helt døgn
basert på forskning og erfaringer hos Sovende Børn
- Nyfødte (0–3 måneder): Ca. 14–17 timers søvn: Lurer og nattesøvn er helt tilfeldig.
- Babyer (4–11 måneder): Ca. 12-15 timers søvn: Barnet sover lur 1–4 ganger og sover vanlig nattesøvn, ofte med oppvåkninger hver til annenhver time mellom kl. 22–05.
- Småbarn (1–2 år): Ca. 11–14 timers søvn: Barnet går fra to til en lurer og sover vanlig nattesøvn, mange med 1–3 oppvåkninger. Noen fortsetter med oppvåkninger hver til annenhver time mellom kl. 22–06.
- Eldre barn (3–5 år): Ca. 10–13 timers søvn: Noen barn sover middag i begynnelsen av sitt fjerde leveår, men de fleste vokser av seg dette før de fyller fire år. Barnet sover vanlig nattesøvn, noen med én til flere oppvåkninger enkelte eller alle netter.
Merk at det alltid vil være barn som sover mer eller mindre enn det ovenstående – og det kan være helt normalt for det barnet. Hvis du ønsker å se informasjonenen ovenfor i et diagram, så finner du det her.
Når kan babyen din sovne selv?
Mange foreldre er interessert i å vite når babyen deres kan sovne på egen hånd, uten hjelp. Det kjedelige svaret er at ingen kan svare på det – men det vil ofte være et sted mellom fødselen og 4–5 årsalderen, avhengig av hva man definerer som å «sovne selv».
Hvis det alene handler om når babyen din ikke trenger å bli gynget i armene eller i hengevuggen for å sovne og kan ligge i sengen sin og f.eks. holde deg i hånden ved legging, så kan det være så tidlig som 6–12–18 måneder. Men det er mer realistisk å tenke at det skjer når barnet nærmer seg to år.
Hvis det handler om å legge babyen, si god natt og gå, så er det faktisk noen nyfødte som er helt OK med det. Det er bare ikke de fleste. Et mer realistisk bilde for når barnet klarer det er rundt 3–4 årsalderen.
Det var nok ikke akkurat svaret du ønsket å høre – det er bare viktig å ha realistiske forventninger så du ikke blir unødig bekymret for barnet ditt eller dine egne evner til å legge barnet ditt.
Når kan babyen din sove hele natten?
Mange foreldre spør når babyen kan «sove gjennom natten» – altså at de selv beveger seg fra én søvnsyklus til den neste, så barnet sover både tre, fem og syv timer uten behov for hjelp fra foreldrene.
Det er det heller ikke noe klart svar på. Noen babyer gjør dette fra de er noen dager gamle, mens andre barn har oppvåkninger med behov for hjelp til de når skolealderen.
Noen babyer sover i lange strekk de første 3–4 månedene av livet sitt og har deretter oppvåkninger.
Hvis vi skal gi et realistisk, erfarings- og forskningsbasert bilde på når de fleste babyer begynner å «sove gjennom», så vil det være et sted mellom 12 måneder og 2,5–3 år. Igjen avhenger det av hva du selv definerer som å «sove gjennom».
Det danske helsetilsynet bruker fem timer som referanse til å «sove hele natten gjennom». Vår erfaring forteller oss at mange foreldre mener at barnet bør sove minst åtte timer, tilsvarende en voksen person, for å ha sovet «hele natten».
Kan babyen min sovne til amming eller med flaske?
Forskning viser at babyen roes ned ved å sutte – og ved å få melk, enten det er gjennom amming eller flaske, da det skilles ut hormoner i babyens mage. Morsmelk inneholder til og med søvndyssende hormoner. Det at barnet holdes tett inntil kroppen, kanskje til og med hud-mot-hud mens det får melk, er også en beroligende faktor.
Foreldre kan være helt trygge på at barnet faller i søvn når det får bryst eller flaske. Det er ikke bare normalt, det er slik naturen har designet både melken og barnet på.
Merk: Noen nyfødte eller babyer må kanskje vekkes for å sikre tilstrekkelig melkeinntak. Din helsesøster vil gi veiledning om dette hvis dette gjelder for barnet ditt.
Frykten for å ikke gjøre «det rette»
Foreldre kan bli usikre på om det er deres feil hvis babyen deres ikke sover, «som beskrevet i boken». Eller hvis babyen våkner om natten, selv om andre barn i barselgruppen sover hele natten gjennom.
Tanker om at det kan være fordi du gjør noe feil kan fort oppstå. Er det feil seng, smokk, mat, leggerutine osv. Noen foreldre kan være i tvil om noe er galt dersom barnet ikke sover som de hadde forventet seg, eller som andre foreldre forteller at barnet skal sove.
Ta det med helt med ro! Legg bort angsten din og alle de dårlige tankene om «dårlige vaner». Det er absolutt ingen forskning som gir grunn til å tro at barnet aldri vil sovne i en seng bare fordi søvnen foregikk i en slynge eller hengevugge de første 3, 5 eller 11 månedene.
Kan man lære en baby å sove?
Du kan ikke lære babyen din å sove, for babyen kan det allerede. Den har tilbrakt en stor del av livet sitt i livmoren med nettopp å sove. Det skjedde helt av seg selv da livmoren vugget den til ro. Babyen var aldri sulten, og lyden av morens hjerteslag, rumlende tarmer og lyder fra omgivelsene, f.eks. fra snakking, TV-en og hverdagslige aktiviteter skapte et beroligende lydspor.
Dermed kan du ikke lære babyen å sove, men du kan tilby søvn under visse forhold som støtter opp om babyens søvn. Det kan f.eks. være å forsøke å etterligne det ovennevnte miljøet.
En hengevugge gjør dette ved å skape et trygt vuggende miljø som minner om tiden i magen.
Skap gode forhold for søvn ved å jobbe med babyens behov – og ikke imot
De aller fleste foreldre gjør dette selv ved å bare prøve seg frem, lytte og observere, og forsøke å finne ut hva babyen deres ønsker og liker.
Vil du ha noe å støtte deg på, så kan du for eksempel tenke på alle de naturlige måtene som finnes for å roe ned et barn på, og overføre dem til søvnen.
Det kan f.eks. være:
- å vugge barnet
- å synge, snakke rolig eller bysse hvis barnet er urolig
- å tilby rolig øyekontakt og koseprat, så barnet får kontakt med deg
- å tilby barnet amming eller flaske
- å tilby kroppskontakt og klemme, nusse, holde og kysse barnet
- å ta barnet til et rolig sted, ev. ut, og på den måten skjerme barnet (og deg selv) fra faktorer som forstyrrer den roen man ønsker å oppnå.
Alle disse tingene kalles «følelsesregulering» eller «samregulering». Det betyr at den voksne «smitter» babyen med sin ro gjennom alle de nevnte tingene. Dette er ting som alle foreldre gjør helt instinktivt når barnet deres er urolig.
Det rolige nervesystemet er en forutsetning for søvn
Babyer kan ikke roe seg selv og nervesystemet sitt. Hjernen deres er ikke utviklet til det enda. Babyer og småbarn kan bare beroliges gjennom foreldrenes hjelp. Det er ren hjernekjemi, da utskillelsen av beroligende hormoner og søvnhormoner blokkeres av stresshormoner.
Den normale babysøvnen er således på en måte «delt søvn», hvor foreldrene spiller en stor rolle – enten det er fysisk ved at man sover sammen, eller at forelderen er tilgjengelig hver eneste gang babyen viser behov for hjelp.
Søvn, som foregår med hjelp og støtte fra forelderen, hjelper barnet til å utvikle forbindelsene i hjernen som skaper grunnlaget for at barnet på lengre sikt kan sove uten foreldrenes hjelp. Dermed kan barnet finne tilbake til og bevare det rolige nervesystemet, selv om det er alene ved leggetid eller våkner om natten.
Hver gang du hjelper babyen din til å finne roen og søvnen, uansett om den trenger mye eller litt hjelp, så «låner» babyen din det rolige nervesystem ditt og støttes dermed i sin utvikling.
Alle babyer – eller barn – lærer dette over tid. I hvert sitt tempo.
Oppsummering
- Babyer og barn trenger ofte mye hjelp til å sove i de første 2–5 leveårene. Ofte trenger de mye mer hjelp enn foreldrene er forberedt på
- Oppvåkninger med behov for hjelp til å roe seg ned igjen er normalt helt frem til skolealderen.
- Babyer og barns søvnbehov er individuelt og kan være både lavt og høyt – akkurat som hos voksne.
- De aller fleste foreldre støtter barnets søvn på en god måte ved å lytte, observere og følge magefølelsen deres.
- Frykten for at du som forelder gjør noe feil, at du skaper dårlige vaner, eller at det er noe galt med barnet, er helt normalt. Men frykten er bare relevant i svært få tilfeller. Hvis du er i tvil bør du alltid kontakte helsesøster eller helsepersonell.
- Foreldrenes hjelp til å finne søvnen danner grunnlaget for senere «alenesøvn».