Gå til innhold

Søvnhjelp: Hjelp barnet ditt med å sovne

Dette innlegget er skrevet i samarbeid med Sovende Børn.

Moonboon jobber tett med organisasjonen Sovende Børn og deres team av eksperter for å gi oppdaterte, relevante råd og veiledning om barn- og babysøvn. Les mer om Sovende Børn nederst i innlegget.

Spilledåser, bamser med lyd fra livmoren, en gulpeklut som lukter godt av melk og den elskede – eller kanskje forhatte – yogaballen?

Det er nesten ingen grenser for hva man kan finne på for å hjelpe barnet sitt med å sovne.

I dette innlegget forklarer vi hvorfor barnet trenger hjelp til å sove, og vi forteller om hva som fungerer spesielt godt for mange.

Hva er søvnhjelp?

Søvnhjelp er alle de tingene vi som foreldre gjør for å hjelpe babyen vår med å sove.

De aller fleste foreldre vugger for eksempel instinktivt den lille nyfødte babyen deres – det ligger rett og slett i vår natur å vugge den lille og kanskje til og med «hysje» litt for å roe ned babyen.

I tillegg tilbyr de aller fleste foreldre også babyen melk fra bryst eller flaske. De klapper babyen litt på bleien, nusser på babyen, pakker babyen inn i dynen og synger kanskje en sang mens de svinger seg litt rundt gulvet.

Når babyen er nyfødt, føles alt dette innlysende. Men hva gjør man når babyen ikke lenger er baby og har behov for mer enn en sang og en slurk melk for å finne roen?

Ingenting endrer seg. Du må fortsatt gi ro og oppmerksomhet. Babyen trenger fortsatt hjelp til å finne søvnen og kan trenge din hjelp i noen år fremover. Hjelpen er kanskje litt annerledes. Prøv deg frem og finn metoden som passer best for deg – og tilpass når det er nødvendig.

Forstå barnets behov for søvnhjelp

For at babyen skal sove, må det autonome nervesystemet være i ro. Det blir litt vel teknisk, men det betyr faktisk bare at babyens kropp og hjerne må føle trygge og ivaretatt.

Motsetningen til dette er et barn som er opprørt og som får en «kjemp eller flykt»-respons, som er ethvert menneskes innebygde «alarmsystem» overfor mulig eller oppfattet fare. Barnets kropp skiller ut adrenalin først og ved langvarig «alarm»-kortisol, og babyen kan for eksempel fekte med armer og bein, prøve å komme seg vekk fra sengen, dytte seg vekk fra deg når du prøver å få den til å sove eller gråte utrøstelig.

Adrenalinet og kortisolen gjør det umulig for barnet å sove – eller overvelder barnets system, så det slår seg av og presser barnet i søvn for å beskytte barnet mot opplevelsen som har gjort det opprørt.

Hva oppfatter en baby som «fare» egentlig?

Det kan være alt fra at babyen ikke klarer å føle, se eller lukte mamma eller pappa, til å ha en full bleie som plager dem, eller at den rett og slett ikke liker å ligge i sengen sin. Det kan til og med være noe så enkelt som at babyen din våkner før den var klar, men ikke selv klarer å sovne igjen.

Dermed er det ganske små ting, som kan være vanskelig for oss voksne å forstå, som kan bringe barnets nervesystem ut av balanse.

Kroppskontakt og bevegelse hjelper søvnen på vei

Babyer kan i utgangspunktet ikke komme seg ut av «kjemp eller flykt»-responsen og være i ro igjen. Som vi tidligere har beskrevet i et blogginnlegg kalt«Hva er normal babysøvn», så har de aller fleste babyer bruk for å «låne» den voksnes nervesystem og få hjelp når de trenger å finne tilbake til roen.

Undersøkelser viser at denne typen «lån» av nervesystemet via kroppskontakt og bevegelse er en av de mest effektive måtene å hjelpe en baby tilbake til ro. Generelt sett kan det til og med redusere hvor ofte og hvor lenge barnet er urolig eller gråter.

På sykehuset kan man til og med se at barn som er født for tidlig eller som på annen måte trenger hjelp, blir fortere frisk, og at de lettere holder temperatur, hjertefrekvens og oksygenmetning stabilt når de har mulighet til å være hud-mot-hud med foreldrene sine.

Hjertet ditt som slår, duften din som beroliger, og kroppen din som berører babyen og vugger, er alt med på å frigi det viktige oksytocinet som bidrar til å regulere barnets urolige nervesystem. Det hjelper barnet tilbake til roen når det har vært lei seg – og i søvn ved leggetid.

Kort fortalt om oksytocin:

Oksytocin demper de stressutløste reaksjonene i hjernens HPA-akse (hypothalamus-hypofyse-binyre-aksen) og regulerer kortisol (stresshormonet) ned til et normalt nivå.

Det er også en hel rekke andre hormoner i den dominoeffekten, men vi skal ikke kjede deg med faguttrykkene.

Søvnhjelp til slitne foreldrearmer og nervesystemer

Nå som vi vet hvor viktig det er for barnet å få denne hjelpen til å finne veien til ro og søvn, så bør praten også falle på stive slitne armer og foreldrekropper som trenger å lade opp sitt eget nervesystem. Det kan være svært tungt i lengden å måtte regulere ikke bare seg selv, men også barnet sitt – spesielt hvis barnet for eksempel gråter mye eller trenger mye hjelp til å sove.

Det er helt normalt å søke en form for lindring slik at man ikke er den avlastningen selv hver dag døgnet rundt. De færreste tåler det på lang sikt, uansett hvor mye man elsker babyen sin og forstår viktigheten av kontakt og vugging.

Noen legger barnet i en hengevugge, eventuelt med motor på, eller bruker bæreutstyr. Andre spretter på en yogaball foran TV-en eller triller en tur med barnevognen. Alt i et forsøk på å hjelpe barnet med å finne søvnen – og holde seg i søvn.

Hengevuggen tilbyr en løsning som ikke innebærer konstant foreldrehandling, men ellers er det felles for disse løsningene at barnet får hjelp på en måte som prøver å etterligne armer som holder og vugger – for det bare er det som funker.

Alt er en fase

Sover babyen din hele natten i hengevuggen - med motoren på? Sover babyen din i armhulen og har behov for å amme – hele natten lang? Har babyen din forelsket seg i barnevognen, som nå står i enden av dobbeltsengen, mens sprinkelsengen mer ellre mindre fungerer som en skittentøyskurv?

Ikke bekymre deg. Snart endrer det seg, det kan du være sikker på. «Det er en fase», sier kollegaen din som et litt større barn. Det hele er en fase, simpelthen fordi babyen din utvikler seg svært rask i de første leveårene. Dette har vi beskrevet nærmere i blogginnlegget vårt om Utviklingssprang.

Du vil nok oppdage at idet du trodde du hadde løst mysteriet med å få babyen din til å gli mett og fornøyd inn i drømmeland, så blir du møtt av en ny fase som krever en annen slags søvnhjelp.

For noen hjelper det å si «det er en fase», om og om igjen. Andre føler nesten at de vil miste vettet hvis de hører den frasen bare én gang til. Vi kommer ikke det faktum at babyer virkelig lever i nuet – og plutselig har de noe nytt på gang før du rekker å omstille deg.

Dårlige vaner – eller bare «hva enn som fungerer»?

Uansett hvordan du velger å hjelpe babyen din til ro og søvn, så er det ditt valg som forelder. Glem alt om dårlige vaner. Ikke stress om babyen din noensinne vil lære å sovne selv. Det lover vi deg at barnet ditt vil – under normale omstendigheter.

Babyen din trenger bare din hjelp først, gjennom tusenvis av leggestunder til å finne roen og sovne. Helt til babyens nervesystem er modent nok til å forsøke å regulere seg selv. Noen babyer begynner allerede å øve på dette etter noen måneder – mange trenger noen år før de er klare. Begge deler er helt normale, og du har dermed ikke gjort noe galt dersom de andre babyene i barselgruppen din ikke trenger den samme søvnhjelpen som babyen din har bruk for.

Å tilby barnet ditt hjelp til å finne søvnen kan aldri være en dårlig vane så lenge det fungerer for deg. Og hvis det en dag ikke funker lenger – så kan du endre den.

Oppsummering

 • Søvnhjelp er alle de tingene vi som foreldre gjør for å hjelpe babyen vår med å sove.
 • Babyens kropp og hjerne må føle trygge og ivaretatt for å kunne sove.
 • Kroppskontakt og bevegelse er noen av de mest effektive midlene til å hjelpe en baby til ro.
 • En ofte brukt søvnhjelp er å holde og vugge barnet. Eller å hjelpe barnet på en annen måte som etterligner armer som holder og vugger – for eksempel med en hengevugge.
 • Babyen går gjennom mange forskjellige faser hvor de har behov for ulike former for søvnhjelp – så husk å lytte og vær forberedt på endring.
 • Uansett hvor lenge barnet ditt trenger søvnhjelp, så vil barnet lære seg å sovne etter hvert.
 • Det å tilby barnet ditt hjelp til å finne søvnen kan aldri være en dårlig vane så lenge det fungerer for deg.

OM SOVENDE BØRN

Sovende Børn er et univers på nett for foreldre og fagpersoner som søker veiledning og informasjon om babyer og barns søvn og søvnproblemer. 

Formålet er å gi foreldre og fagpersoner riktige verktøy til å ta informerte valg som passer til det enkelte barns søvnsituasjon.  

På deres nettsted og sosiale medier kan du finne oppdatert og pålitelig informasjon om tilgjengelig forskning samt webinarer, workshops, kurs m.m. 

Author cover

Søvnhjelp: Hjelp barnet ditt med å sovne

Dette innlegget er skrevet i samarbeid med Sovende Børn.

Moonboon jobber tett med organisasjonen Sovende Børn og deres team av eksperter for å gi oppdaterte, relevante råd og veiledning om barn- og babysøvn. Les mer om Sovende Børn nederst i innlegget.

Spilledåser, bamser med lyd fra livmoren, en gulpeklut som lukter godt av melk og den elskede – eller kanskje forhatte – yogaballen?

Det er nesten ingen grenser for hva man kan finne på for å hjelpe barnet sitt med å sovne.

I dette innlegget forklarer vi hvorfor barnet trenger hjelp til å sove, og vi forteller om hva som fungerer spesielt godt for mange.

Hva er søvnhjelp?

Søvnhjelp er alle de tingene vi som foreldre gjør for å hjelpe babyen vår med å sove.

De aller fleste foreldre vugger for eksempel instinktivt den lille nyfødte babyen deres – det ligger rett og slett i vår natur å vugge den lille og kanskje til og med «hysje» litt for å roe ned babyen.

I tillegg tilbyr de aller fleste foreldre også babyen melk fra bryst eller flaske. De klapper babyen litt på bleien, nusser på babyen, pakker babyen inn i dynen og synger kanskje en sang mens de svinger seg litt rundt gulvet.

Når babyen er nyfødt, føles alt dette innlysende. Men hva gjør man når babyen ikke lenger er baby og har behov for mer enn en sang og en slurk melk for å finne roen?

Ingenting endrer seg. Du må fortsatt gi ro og oppmerksomhet. Babyen trenger fortsatt hjelp til å finne søvnen og kan trenge din hjelp i noen år fremover. Hjelpen er kanskje litt annerledes. Prøv deg frem og finn metoden som passer best for deg – og tilpass når det er nødvendig.

Forstå barnets behov for søvnhjelp

For at babyen skal sove, må det autonome nervesystemet være i ro. Det blir litt vel teknisk, men det betyr faktisk bare at babyens kropp og hjerne må føle trygge og ivaretatt.

Motsetningen til dette er et barn som er opprørt og som får en «kjemp eller flykt»-respons, som er ethvert menneskes innebygde «alarmsystem» overfor mulig eller oppfattet fare. Barnets kropp skiller ut adrenalin først og ved langvarig «alarm»-kortisol, og babyen kan for eksempel fekte med armer og bein, prøve å komme seg vekk fra sengen, dytte seg vekk fra deg når du prøver å få den til å sove eller gråte utrøstelig.

Adrenalinet og kortisolen gjør det umulig for barnet å sove – eller overvelder barnets system, så det slår seg av og presser barnet i søvn for å beskytte barnet mot opplevelsen som har gjort det opprørt.

Hva oppfatter en baby som «fare» egentlig?

Det kan være alt fra at babyen ikke klarer å føle, se eller lukte mamma eller pappa, til å ha en full bleie som plager dem, eller at den rett og slett ikke liker å ligge i sengen sin. Det kan til og med være noe så enkelt som at babyen din våkner før den var klar, men ikke selv klarer å sovne igjen.

Dermed er det ganske små ting, som kan være vanskelig for oss voksne å forstå, som kan bringe barnets nervesystem ut av balanse.

Kroppskontakt og bevegelse hjelper søvnen på vei

Babyer kan i utgangspunktet ikke komme seg ut av «kjemp eller flykt»-responsen og være i ro igjen. Som vi tidligere har beskrevet i et blogginnlegg kalt«Hva er normal babysøvn», så har de aller fleste babyer bruk for å «låne» den voksnes nervesystem og få hjelp når de trenger å finne tilbake til roen.

Undersøkelser viser at denne typen «lån» av nervesystemet via kroppskontakt og bevegelse er en av de mest effektive måtene å hjelpe en baby tilbake til ro. Generelt sett kan det til og med redusere hvor ofte og hvor lenge barnet er urolig eller gråter.

På sykehuset kan man til og med se at barn som er født for tidlig eller som på annen måte trenger hjelp, blir fortere frisk, og at de lettere holder temperatur, hjertefrekvens og oksygenmetning stabilt når de har mulighet til å være hud-mot-hud med foreldrene sine.

Hjertet ditt som slår, duften din som beroliger, og kroppen din som berører babyen og vugger, er alt med på å frigi det viktige oksytocinet som bidrar til å regulere barnets urolige nervesystem. Det hjelper barnet tilbake til roen når det har vært lei seg – og i søvn ved leggetid.

Kort fortalt om oksytocin:

Oksytocin demper de stressutløste reaksjonene i hjernens HPA-akse (hypothalamus-hypofyse-binyre-aksen) og regulerer kortisol (stresshormonet) ned til et normalt nivå.

Det er også en hel rekke andre hormoner i den dominoeffekten, men vi skal ikke kjede deg med faguttrykkene.

Søvnhjelp til slitne foreldrearmer og nervesystemer

Nå som vi vet hvor viktig det er for barnet å få denne hjelpen til å finne veien til ro og søvn, så bør praten også falle på stive slitne armer og foreldrekropper som trenger å lade opp sitt eget nervesystem. Det kan være svært tungt i lengden å måtte regulere ikke bare seg selv, men også barnet sitt – spesielt hvis barnet for eksempel gråter mye eller trenger mye hjelp til å sove.

Det er helt normalt å søke en form for lindring slik at man ikke er den avlastningen selv hver dag døgnet rundt. De færreste tåler det på lang sikt, uansett hvor mye man elsker babyen sin og forstår viktigheten av kontakt og vugging.

Noen legger barnet i en hengevugge, eventuelt med motor på, eller bruker bæreutstyr. Andre spretter på en yogaball foran TV-en eller triller en tur med barnevognen. Alt i et forsøk på å hjelpe barnet med å finne søvnen – og holde seg i søvn.

Hengevuggen tilbyr en løsning som ikke innebærer konstant foreldrehandling, men ellers er det felles for disse løsningene at barnet får hjelp på en måte som prøver å etterligne armer som holder og vugger – for det bare er det som funker.

Alt er en fase

Sover babyen din hele natten i hengevuggen - med motoren på? Sover babyen din i armhulen og har behov for å amme – hele natten lang? Har babyen din forelsket seg i barnevognen, som nå står i enden av dobbeltsengen, mens sprinkelsengen mer ellre mindre fungerer som en skittentøyskurv?

Ikke bekymre deg. Snart endrer det seg, det kan du være sikker på. «Det er en fase», sier kollegaen din som et litt større barn. Det hele er en fase, simpelthen fordi babyen din utvikler seg svært rask i de første leveårene. Dette har vi beskrevet nærmere i blogginnlegget vårt om Utviklingssprang.

Du vil nok oppdage at idet du trodde du hadde løst mysteriet med å få babyen din til å gli mett og fornøyd inn i drømmeland, så blir du møtt av en ny fase som krever en annen slags søvnhjelp.

For noen hjelper det å si «det er en fase», om og om igjen. Andre føler nesten at de vil miste vettet hvis de hører den frasen bare én gang til. Vi kommer ikke det faktum at babyer virkelig lever i nuet – og plutselig har de noe nytt på gang før du rekker å omstille deg.

Dårlige vaner – eller bare «hva enn som fungerer»?

Uansett hvordan du velger å hjelpe babyen din til ro og søvn, så er det ditt valg som forelder. Glem alt om dårlige vaner. Ikke stress om babyen din noensinne vil lære å sovne selv. Det lover vi deg at barnet ditt vil – under normale omstendigheter.

Babyen din trenger bare din hjelp først, gjennom tusenvis av leggestunder til å finne roen og sovne. Helt til babyens nervesystem er modent nok til å forsøke å regulere seg selv. Noen babyer begynner allerede å øve på dette etter noen måneder – mange trenger noen år før de er klare. Begge deler er helt normale, og du har dermed ikke gjort noe galt dersom de andre babyene i barselgruppen din ikke trenger den samme søvnhjelpen som babyen din har bruk for.

Å tilby barnet ditt hjelp til å finne søvnen kan aldri være en dårlig vane så lenge det fungerer for deg. Og hvis det en dag ikke funker lenger – så kan du endre den.

Oppsummering

 • Søvnhjelp er alle de tingene vi som foreldre gjør for å hjelpe babyen vår med å sove.
 • Babyens kropp og hjerne må føle trygge og ivaretatt for å kunne sove.
 • Kroppskontakt og bevegelse er noen av de mest effektive midlene til å hjelpe en baby til ro.
 • En ofte brukt søvnhjelp er å holde og vugge barnet. Eller å hjelpe barnet på en annen måte som etterligner armer som holder og vugger – for eksempel med en hengevugge.
 • Babyen går gjennom mange forskjellige faser hvor de har behov for ulike former for søvnhjelp – så husk å lytte og vær forberedt på endring.
 • Uansett hvor lenge barnet ditt trenger søvnhjelp, så vil barnet lære seg å sovne etter hvert.
 • Det å tilby barnet ditt hjelp til å finne søvnen kan aldri være en dårlig vane så lenge det fungerer for deg.

OM SOVENDE BØRN

Sovende Børn er et univers på nett for foreldre og fagpersoner som søker veiledning og informasjon om babyer og barns søvn og søvnproblemer. 

Formålet er å gi foreldre og fagpersoner riktige verktøy til å ta informerte valg som passer til det enkelte barns søvnsituasjon.  

På deres nettsted og sosiale medier kan du finne oppdatert og pålitelig informasjon om tilgjengelig forskning samt webinarer, workshops, kurs m.m. 

ANDRE LESER OGSÅ

Handlekurv

Handlekurven din er for øyeblikket tom.

Begynn å handle

Velg alternativer