De gråter og gråter og gråter. Du prøver desperat å dempe gråten – men det virker ikke som om noe hjelper.
Det er beintøft å ha en baby med refluks eller kolikk. Som forelder kan det være vanskelig å takle det langvarige ubehaget og de mange forskjellige rådene og holdningene til hvordan man skal håndtere situasjonen.
I denne teksten tar vi en kjapp titt på hva kolikk og refluks egentlig er, og forteller litt om hvorfor hengevuggen ofte er en god idé for barn med disse problemene.
OBS: Hengevuggen er et hjelpemiddel som kan hjelpe både baby og foreldre gjennom perioden med ubehag og gråt. Hengevuggen kan hjelpe barnet med å finne roen og søvnen, og kan avlaste dere som foreldre og gi dere en liten pause. Vuggen kan imidlertid ikke «fikse» refluks eller kolikk – det kan bare tid, eventuell behandling/lindring av barnets symptomer, og i noen tilfeller behandling for barnets underliggende problemer som gir refluks- eller kolikksymptomer. Vi anbefaler derfor alltid at du oppsøker en lege eller helsesøster for råd og diagnotisering av din spesifikke situasjon.
Hva er kolikk og refluks?
Det finnes mange forskjellige beskrivelser av både kolikk og refluks. Noen beskrivelser er basert på forskning og allmennkunnskap – andre er mindre kunnskapsbaserte og er basert på egne erfaringer og holdninger.
Så hvordan kan du som forelder navigere i informasjonsjungelen? Lege Elise Stjernholm vil sammen med søvn- og ammeveileder Mia Bernscherer Bjørnfort fra Sovende Børn forsøke å veilede oss litt.
Kolikk
Hvis vi starter med kolikk, så er det faktisk ikke en sykdom i det hele tatt og dermed heller ikke en diagnose. En baby kan derfor ikke «ha kolikk» – det er mer en betegnelse på de situasjonene hvor barnet gråter veldig mye og man ikke vet hvorfor barnet gråter.
Pasienthåndboken Sundhed.dk definerer kolikk som følger:
« Spedbarnskolikk er langvarige gråtetokter eller uro i mer enn 3 timer om dagen, mer enn 3 dager i uken hos et ellers friskt barn under 5 måneder, som også har normal vektøkning.»
Barnet gråter og gråter, virker utrøstelig og kan også ha utfordringer med å få spist godt under gråtetoktene, da hele kroppen er opprørt og ukomfortabel. Barnet kan kanskje hjelpes til ro eller søvn, men ofte kun ved fortsatt massiv hjelp i form av kroppskontakt, vuggende bevegelser, svøping i dyne eller teppe, sang, musikk eller hvit støy, for eksempel fra kjøkkenvifte eller vaskemaskin.
Det kan være underliggende, udiagnostiserte årsaker til kolikk. Er du det minste i tvil bør du alltid oppsøke en lege eller helsesøster og gjennomgå familiens situasjon med dem for å få en helhetlig vurdering.
Underliggende problemer ved kolikk
Barn kan ha låsninger i hofte, bekken, nakke eller lignende etter fødsel. De kan også ha amme-/flaskeproblemer, reagere på matproteiner, ha sensoriske ubalanser eller andre problemer som gjør at de gråter mye.
Fagfolk kan hjelpe familien med å finne ut om det er noen andre årsaker før man begynner å snakke om kolikk.
Det er ikke uvanlig at «kolikkbarn» i ettertid viser seg å ha hatt underliggende problemer som muligens kunne vært utbedret eller dempet allerede i barnets første levemåneder.
Behandling av kolikk
Ettersom kolikk ikke er en sykdom/diagnose, men en betegnelse på «et barn som gråter mye uten identifiserbar grunn», kan man ikke profesjonelt si at man behandler barnet for kolikk. I stedet avdekker man de mulige underliggende ukjente problemene og prøver å adressere dem for å lindre ubehaget barnet opplever som fører til gråt. Behandlinger for underliggende problemer kan f.eks. være osteopati, sensorimotorisk terapi hos en ergoterapeut, eller ammeveiledning.
Behandlinger som lindrer barnets symptomer, ubehag eller gråt vil dermed ha større sannsynlighet for at den aktuelle behandlingen (kanskje) har påvirket det fremdeles uoppdagede underliggende problemet eller har gitt barnet lindring fra det ubehaget barnet opplever.
Refluks
I forhold til refluks kan man snakke om «vanlig» refluks (GER) og om reflukssykdom (GERD). Det er stor forskjell mellom de to versjonene av refluks.
Vanlig refluks – eller bare «gulp»
Barn med vanlig refluks kan kalles «gulpebaby» eller «glade gulpere». Det er oftest et vaskeproblem, hvor babyen har helt vanlig oppgulp av mageinnholdet. Foreldrene vil oppleve at barnet gulper – enten i små eksplosive skyll eller med knapt noe drama, hvor melken bare renner ut av babyens munnvik.
Ved normal refluks – gulp – er barnet kanskje kortvarig plaget mens det kaster opp eller når gulpen er på vei. Men barnet er lett å roe ned igjen og trenger kanskje ikke engang regelmessig beroligelse.
Det kan imidlertid fortsatt være vanskelig å håndtere gulp overalt, ikke minst det ekstra skittentøyet. I tillegg kan det være frustrerende å prøve å finne ut hvordan man kan minimere oppgulpet.
Noen praktiske tips til gulpebabyer:
- Hyppigere og kortere amming i stedet for å «hale ut tiden» mellom amming, slik at babyen spiser mindre om gangen
- Hyppigere mindre flaskemåltider ved bruk av tilpasset flaskemating
- Hold babyen med hodet høyere rett etter et måltid
- Vent litt etter et måltid før du gjør aktiviteter som involverer babyens magemuskler, da magemusklene «presser» på babyens magesekk.
Midt i skittentøysmarerittet kan det hjelpe enormt å holde fast ved at det ikke varer evig. Ettersom babyen tilbringer mer tid oppreist og begynner på fast føde ved ca. 6 måneders alder, vil gulpingen gradvis avta.
Reflukssykdom – mye mer enn bare gulp
Reflukssykdom er en vanlig sykdom der hyppigheten og/eller intensiteten av oppstøt forårsaker betydelig ubehag for barnet. Det kan både resultere i synlig gulp eller «stille refluks», hvor barnet ligger og svelger gulpet som det kaster opp.
Barnet med reflukssykdom kan ha veldig tydelige symptomer i form av voldsomme gråtetokter, generell uro og ubehag, ha problemer med å sutte på bryst eller flaske, og oppleve ubehag og smerter når det ligger. Barnet kan også ha mindre tydelige symptomer, som oppstøt flere ganger i timen under søvn, hvor barnet da vekkes av melk og magesyre som kommer opp i spiserøret og munnen – eller av smertene forbundet med oppstøtet.
Når barnet har synlig oppstøt – gulp om du vil – det kan være relativt enkelt å koble de mange oppstøtene til barnets generelle symptomer på tydelig ubehag.
Det kan imidlertid også være langt vanskeligere å oppdage at barnet lider av voldsomme oppstøt, spesielt hvis oppstøtene ikke er store nok til å nå ut av munnen og dermed ikke er synlig for foreldrene.
Disse barna kan lide av de samme symptomene som barn med synlig reflukssykdom, men det tar ofte lengre tid å forstå at det skyldes reflukssykdom. Symptomene på ubehag, kink i nakken og spiseproblemer m.m. vil i noen tilfeller også kunne vurderes som normal spedbarnsatferd eller kanskje kolikk.
Foreldrene kan ha observert at barnet ser ut til å synke igjen og igjen når det ligger ned– kanskje i en grad der barnet vekkes fra søvnen. Men det er ikke alltid nok til at verken fagfolk eller foreldrene selv får tanken om reflukssykdom, fordi det ikke er unormalt med barn som våkner ofte.
Årsaker til reflukssykdom
Noen ganger vil en undersøkelse av barnet vise et underliggende problem som årsak til reflukssymptomene.
Allergi eller intoleranse overfor matproteiner, spesielt kumelkproteiner, er en mulig årsak til reflukssykdom– opptil 40 % av barn med refluks har en matproteinallergi.
Hvis foreldrene ikke har noen former for allergier, kan de oppleve at denne muligheten avvises på forhånd. Å avdekke foreldres diagnostiserte og/eller udiagnostiserte allergier er imidlertid ikke et kriterium for å avdekke barnets mulige allergier.
Utredningen er risikofri og er en relativt enkel måte å utelukke eller bekrefte om det faktisk er allergier eller intoleranser barnet plages av.
Med en så høy forekomst av reflukssykdom som forårsakes av allergier, vil det være nærliggende å forsøke å eliminere f.eks. melkeproteiner i barnets melk i samarbeid med lege eller helsesøster.
En undersøkelse av den underliggende årsaken bør derfor være førsteprioritet ved mistanke om reflukssykdom, da behandling av en eventuell underliggende årsak til reflukssykdom selvfølgelig er viktigst.
I noen tilfeller kan man imidlertid ikke finne årsaken til barnets gjentatte smertefulle oppstøt. I disse tilfellene blir det umiddelbart en mer komplisert situasjon, ettersom det per i dag ikke er noen veldokumenterte behandlingsformer for reflukssykdom. Ved refluks uten kjent underliggende årsak opplever imidlertid noen familier en positiv effekt ved medisinering.
Hvis medisinering ikke er en mulighet eller ikke har vist effekt, kan man jobbe for å lindre barnets symptomer. For eksempel ved å bruke hengevugge, ved å holde barnet oppreist, tilby massevis med lindrende hud-mot-hud og i det hele tatt sørge for rikelig med kroppskontakt. I disse tilfellene må man dessverre smøre seg med tålmodighet, se mot det man kaller «konservative tiltak» og håpe at tiden vil hjelpe – en oppgave som er lettere sagt enn gjort.
Konservative tiltak er en fin måte å si «Hva kan du selv gjøre?» på.
Når man har en syk baby, er det svært viktig å få støtte fra omgivelsene. Og barn med refluks er virkelig syke, selv om omverdenen kan ha vanskelig for å forstå at det ikke «bare er gulp».
Enten det er i form av en omtenksom SMS, eller et familiemedlem som tar en rengjøringsrunde i hjemmet eller vugger babyen i en time, slik at du bare kan få en pust i bakken. Alt teller.
Mange av de konservative tiltakene handler mer om foreldrene enn barnet selv – fordi foreldrene trenger støtte, slik at de kan støtte barnet sitt.
Så hva kan man som familie eller nettverk selv gjøre?
- Alle tips fra vanlig refluks er også en god idé ved reflukssykdom.
-
Mye hjelp fra familie, venner og kolleger:
- Kanskje noen kan hjelpe dere med praktiske ting?
- Kanskje noen kan komme på besøk bare for å holde babyen? For eksempel hud-mot-hud, som aktiverer utskillelsen av de beroligende hormonene og øker de smertestillende hormonene i barnets kropp?
-
Hjelpemidler:
- Hengevugge – så den lille kan vugges mens du bare får en pause.
- Bæreustyr – slik at den lille kan bæres oppreist uten at forelderen blir sliten i kroppen.
- Ørepropper – slik at foreldrene kan bytte på å sove uten å bli vekket.
- Psykologsamtaler – for å forebygge eller behandle begynnende stress- eller fødselsreaksjon.
- Sykemelding – for å forebygge eller behandle stressreaksjon.
- Regelmessige besøk hos lege og helsesøster, så foreldrene har en fast støtte gjennom hele prosessen.
- Hjelp til større barn som ofte kan komme litt i klem når den lille er syk og krever mye oppmerksomhet.
Hvordan er hengevuggen en god idé for barn med refluks og kolikk?
Hengevuggen er unik i sin form og funksjon, og kan i stor grad etterligne følelsen av å bli holdt og vugget – spesielt hvis det er en motor på den. Hengevuggen gir derfor mulighet for avlastning både dag og natt, da den tilbyr kontinuerlig vugging som hjelper barnet med å holde seg i søvn eller til og med bare finne roen.
Som nevnt kan hengevuggen verken kurere kolikk eller refluks. Hengevuggen hjelper derfor med beroligelse, avlastning og lindring, og er et uvurderlig verktøy hvis man har et barn med refluks eller kolikk som må vugges døgnet rundt.
Du kan også ha bruk for en liten pause
Vi vil alle gjerne kunne tilby barna våre alt vi kan for å dekke alle behovene deres – spesielt når de føler seg dårlige eller syke. Realiteten er også bare at det kan være veldig vanskelig å ha et barn som ikke nødvendigvis blir bedre i løpet av få dager, men som fortsetter å føle seg dårlig.
Hengevuggen kan hjelpe med å dekke barnets behov for en kontinuerlig vuggende og klemmende sensasjon som gir dem ro eller hjelper dem med å sove. Dette gir også foreldre, søsken og hele familien mulighet til å ta en sårt tiltrengt pause for å få dagen til å gå opp. En bitte liten pause. En pause fra en liten kropp som ber om kontinuerlig beroligelse, selv om du er slått ut og tom for energi. En pause fra gråten rett inn i øret. En pause for å klemme eldre søsken og partneren sin, og finne litt tid for seg selv.
En hjelpende hånd – og det er helt ok
Det er HARDT å stille kroppen sin til rådighet sånn som man skal når man har et barn med refluks eller kolikk. Det kan være utmattende og overbelaste nervesystemet. Noen foreldre opplever til og med følelsen av å ha lyst til å få babyen på avstand en stund – fordi kroppen rett og slett ikke håndterer mer gråt og uro. Dette blir ofte etterfulgt av skamfølelse.
Det er helt normalt å føle behov for en liten pause og at man trenger en hjelpende hånd – vi lever bare i et samfunn som ikke alltid forstår hvor vanskelig og utmattende det kan være å ha et barn som har et så intenst behov for omsorg og hjelp.
Så tro oss når vi sier: Det er helt ok! Du behøver ikke å skamme deg.
Enten hengevuggen brukes til bare en pause eller som et høyt verdsatt hjelpemiddel til barnets søvn, er det viktig at du som forelder vet at du kan føle deg trygg ved bruk av hengevuggen. At du ser hengevuggen for mer enn bare en vugge. At hengevuggen anses som et sikkert og effektivt verktøy som kan skape litt ro og overskudd i en vanskelig situasjon. Hengevuggen gir et avbrekk fra det store praktiske og følelsesmessige omsorgskaoset som kan oppstå ved kolikk og refluks.
Så, er det du som står der med et barn som bare føler seg dårlig – vit at vi ser deg.
Det er så vanskelig, og du håndterer det så bra.
Oppsummering
- Kolikk er en betegnelse på situasjoner der barnet gråter svært mye og man ikke vet hvorfor.
- Babyens kropp og hjerne må føle trygge og ivaretatt for å kunne sove.
- Kroppskontakt og gyngebevegelser er noen av de mest effektive midlene til å hjelpe en baby til ro.
- Det kan være underliggende, udiagnostiserte årsaker til kolikken. Det er viktig å snakke med legen din om å utredning av mulige underliggende årsaker før man bruker begrepet «kolikk».
- Det finnes både «vanlig» refluks (GER) og reflukssykdom (GERD). Vanlig refluks er bare oppgulp og er ikke en sykdom. Reflukssykdom er derimot voldsomme oppstøt som gir barnet smerter og store plager.
- Opptil 40 % av barn med refluks har matproteinallergi.
- Hengevuggen kan ikke få verken kolikk eller refluks til å forsvinne – men den kan hjelpe med beroligelse, avlastning og lindring.
- Noen foreldre opplever følelser av å ville skyve babyen unna – fordi kroppen rett og slett ikke takler mer gråt og uro. Det er helt normalt og helt greit.
- Hengevuggen kan hjelpe med å dekke babyens behov for en kontinuerlig vuggende og klemmende følelse som gir dem ro eller hjelper dem med å sove.
- Hvis det er du som står der med et barn som bare føler seg dårlig – vit at vi ser deg. Det er så vanskelig, og du håndterer det så bra.