Gå til innhold

Utviklingssprang krever kjærlighet og tålmodighet

Author cover

Søvnrådgiver, barnesøvnekspert og firebarnsmor

Om meg

Det er ikke lenge før babyen din kan holde hodet oppe eller snu seg, men det har du sikkert allerede oppdaget. De fleste barn kommer til verden med et brøl som sender et ekko gjennom familien.

Utviklingssprang.

Vi kan like godt avsløre det: det er vanskelig å være forelder til en baby i et utviklingssprang, men vi lover at det bare er en fase. Snart springer babyen videre til neste fase i utviklingen, og det som er utfordrende i dag er over i morgen. 

Så se i kalenderen og start nedtellingen. Utviklingssprang kan hos noen barn forutses med flere dager dager. Les videre og finn ut hva som venter fremover.

Nederst i innlegget deler vi et effektivt tips om hvordan du kan gjøre utviklingssprangene mer håndterlig for deg og barnet ditt.

  

Når tårer og smil står på spring

Tårer, hyl og slitne foreldre fra morgen til kveld. Høres det kjent ut? Det ene øyeblikket bærer du en utrøstelig baby på armen, men som ved et trylleslag slutter tårene å trille og skrikene blir til brede, glade smil.

Hva skjedde nå? 

Det er full fart på babyens utvikling, og til tider har du vanskelig for å dekode hvem som egentlig ligger i vuggen. Monsteret eller den milde babyen? Vi er her for å fortelle deg at monsteret bare er på besøk – for alt er en fase, og selv om babyens utvikling ikke følger en fast formel, så prøver forskerne likevel på å finne mønsteret. De kaller fasene for utviklingssprang. 

 

Hva er utviklingssprang?

Du har sikkert hørt om dem, men hva er utviklingssprang egentlig? Utviklingssprang er fasene hvor babyen din utvikler seg spesielt mye.

Du vet selv hvor tøft det kan være å lære seg nye ting, så bare forestill deg hvordan det må være for et lite menneske som enda ikke har noe begrep om verden. Eller, rettere sagt, som ikke kan se verden klart med øynene sine enda. Det må være overveldende. Kanskje til og med litt skummelt?

Så når verden endrer seg markant og alt som er trygt plutselig føles nytt, reagerer babyen din – med skrik, hyl og tigerbrøl. De fleste barn gråter mer under et utviklingssprang og krever mer oppmerksomhet fra deg. 

Men vi gjentar: Det er en fase og tårene vil snart tørke opp.

 

Andre former for utviklingssprang

Babyer er ofte svært uforutsigbare, men som med utviklingssprang er det visse tider i de første leveårene hvor man kan se at mange barn har en bestemt atferd, ofte knyttet til at barnet gjennomgår en spesielt intens utvikling.

Utviklingssprang er én type utvikling enhver forelder kan se hos babyen sin. Kanskje har du også hørt om appetittsprang eller søvnregresjon? Noen kaller det også ammesprang eller søvnsprang. Hva det handler om kan du lese mer om lenger ned i artikkelen. 

   

Babyen din tar 10 utviklingssprang

10 utviklingssprang – så er både du og babyen ute på den andre siden. I hvert fall på papiret, hvor utviklingssprang er delt inn etter hvor mange uker babyen din er. Denne beregnes fra termindatoen. Hvis babyen ble født 39+0, vil babyen ta sitt 5-ukers utviklingssprang når alderen sier 6 uker. Hvis barnet er født senere, vil det samme spranget tas tidligere.

Det er helt normalt at barnet ditt er mer urolig i tiden rundt utviklingssprangene, for det er mye som skjer i det lille hodet og i den lille kroppen deres. Derfor kan dagene før og etter være preget av ekstra klynking og økt behov for nærhet.

I gjennomsnitt tar utviklingssprang mellom én og fem uker, avhengig av hvilket sprang barnet ditt går gjennom. Noen ganger er det over innen få dager, mens du andre ganger må smøre deg med tålmodighet i over fem uker. Dette er fordi det er ulikt hvor voldsomt barn opplever de ulike utviklingssprangene.

Utviklingssprang er ingen eksakt vitenskap. Det har etter hvert blitt tydelig at ingenting med barn er det. Forskjellige studier tyder på at utviklingssprang kanskje ikke er fullt så forutsigbare når det gjelder timing som først antatt. Akkurat som at hvert har barn sin egen reaksjon på utviklingen. Uansett kan det være fint å få en idé om hva du kan vente deg – og et innblikk i hvilke stadier barnet går igjennom i den raske utviklingen i de første leveårene.

  

5 uker: det første utviklingsspranget

Det første utviklingsspranget skjer etter 5 uker, og kanskje har mer gråt og sensitivitet hos babyen fortalt deg at noe står på spring. Det første spranget skaper store endringer i barnets verdensbilde, som med overveldet stimuli har vanskelig for å roe seg ned.

Barnet har behov for økt nærhet nå. Selv om det er tungt med de mange tårene og søvnmangelen, så varer det første utviklingsspranget heldigvis sjelden mer enn noen dager. Belønningen? Det er nå babyen din lærer å smile.

 

8 uker: babyens andre utviklingssprang

Vi hopper videre til det andre utviklingsspranget, som babyen opplever etter 8 uker. Igjen er det kanskje gråt og søvnmangel som avslører at et sprang er på vei, men du kan også oppleve at barnet blir mer trygghetssøkende, og kan til og med være tilbakeholdende overfor fremmede. 

Barnet kan bli urolig, og selv den mest matglade babyen kan se ut til å miste matlysten eller ha problemer med å gi etter for måltidet under det andre utviklingsspranget. Dermed kan du oppleve at barnets måltider blir en heldagsbuffet, som barnet småspiser av gjennom hele dagen dagen. Hvis du ammer, kan du huske på at dette ikke er tegn på problemer med ammingen.

I dette utviklingsspranget lærer barnet å kjenne igjen stemmen sin og begynner å pludre. Et skrik av glede settes fri! Dessuten lærer barnet at den har hender og føtter som kan brukes til å ta tak i leker.

   

12 uker: babyens tredje utviklingssprang

Utviklingssprangene kommer oftere. Hvis du føler deg sliten etter 12 uker, så forstår vi deg godt. Det tredje utviklingsspranget kan stille store krav til foreldrene, for det er bare du som er god nok. Hvis du ammer, så er det bare mamma og brystene som gjelder. Barnet vender seg mer og mer mot verden, men kan samtidig ikke overse alle de nye inntrykkene. Familiesammenkomster er kanskje ikke den største hiten akkurat nå. Far og andre må dermed stå på sidelinjen og støtte så lenge denne fasen foregår.

 

 

Med et 12-ukers utviklingssprang lærer babyen å holde hodet oppe selv, og ikke … Pass på! Barnet ditt har øynene fått øynene opp for ansikter og vil gjerne utforske ditt. Har du langt hår? Sett det opp i en knute, eller vær forberedt på at barnet kan ta fatt og dra i det …

  

19 uker: babyens fjerde utviklingssprang

Vi starter med en liten advarsel: Det fjerde utviklingsspranget er en tålmodighetstest, for det er babyens lengste sprang.

Når tårene gir seg etter noen uker og utmattelsen kan føles total, får du belønningen: Nå ruller babyen kanskje rundt fra rygg til mage, og en helt ny verden venter på å bli utforsket. Lyder, musikk og stemmer er også spennende, men barnet kan ha problemer med å regulere alle de nye inntrykkene selv og kan trenge din hjelp til å få rolige pauser.

Barnet har virkelig fått øynene opp for verden rundt seg og følger med stor interesse på alt du gjør. Sitter barnet med deg ved spisebordet, vil du kunne oppleve at det følger ivrig med når du spiser – og kanskje til og med prøve å ta tak i både tallerken, bestikk og duk og «smake» på det. Man kan forledes til å tro at det da er på tide å spise. Dette er imidlertid en helt normal utvikling, og barnet vil f.eks. også putte ikke-spiselige ting i munnen.

    

26 uker: babyens femte utviklingssprang

Hold ut! Babyen din har snart kommet seg gjennom halvparten av utviklingssprangene. Kanskje har du nå lært deg å kjenne igjen tegnene? Gråt, nærkontakt, svingende appetit og ro til å spise, og usikkerhet fra fremmede kommer igjen og igjen når babyen beveger seg mot et sprang.

Det femte utviklingsspranget er spennende, for etter 26 uker forstår babyen hvordan sammenhenger og avstander fungerer.

Kult! Jeg kan rote oppi kurven og klossen passer i kassen. Mamma! Pappa! Se!

Det er supert, kjære deg, tenker du, samtidig som du gleder deg over at barnet ditt har lært å få ting i kasser, krukker og kurver.

  

37 uker: babyens sjette utviklingssprang

Verden skal utforskes! Alt må undersøkes! Ingenting skal gås glipp av, og babyen begynner nå å forstå at det er forskjell på ting. Erter og epler er ikke det samme, men de kan spises – og de smaker godt!

Det sjette utviklingsspranget, som mange kaller 37-ukers spranget, er spennende – også for deg! Barnet ditt er klar til å oppleve verden og lære nye ting, så nå kan dere gå på oppdagelsesferd sammen. Finn frem bøkene og begynn å lese. Snart er det på tide å si de første ordene.

    

46 uker: babyens syvende utviklingssprang

Planlegging er alfa og omega i en moderne verden. Faktisk er det nettopp det babyen lærer etter 46 uker når det syvende utviklingsspranget begynner.

Nå finner barnet ut hvordan ting henger sammen, og det er tydelig hvordan den lille hjernen kverner for å få ting til å henge sammen. For å planlegge hvordan ting settes sammen – som de to klossene i kassen der.

 

55 uker: babyens åttende utviklingssprang

Utviklingssprangene er tøffe, men kan du se hvordan babyen din utvikler seg? Det er snart en sterk personlighet med økt bevissthet og egen vilje som sitter foran deg. Barnet mer selvstendig for hver dag, og det åttende utviklingsspranget er enda et steg på veien.

Planleggingsgenet er fortsatt i utvikling etter 55 uker, og når babyen er over 1 år, er forståelsen plutselig en helt annen. Det er ikke lenger en baby du har, men et barn som vet når det er på tide å spise lunsj, hva det vil si å dra å handle eller besøke bestemor.

Det er nå disse … utbruddene av frustrasjon kommer. Som perler på en snor når den lille selv skal finne ut av hvor det stopper og andre begynner. Ofte vil man snakke om at barnet tester grenser, selv om det sannsynligvis er mer fordi barnet ennå ikke helt forstår hvordan verden og familien fungerer og derfor synes det er vanskelig. 

Men som med alle de andre sprangene, vet du nå at barnet kan roes ned så de voldsomme utbruddene forsvinner igjen. 

  

64 uker: babyens niende utviklingssprang

Du har vært forelder i godt over ett år, så nå anser du sikkert deg selv som erfaren, ikke sant? Med god grunn, tenker vi, fordi du har kontroll på ting. Heldigvis er babyen din fullstendig klar over dette.   Babyen må likevel utforske nøyaktig hvordan det hele passer sammen, for å få en bedre forståelse av verden rundt seg.

Det niende utviklingsspranget viser at barn kaster seg på gulvet i frustrasjon, ønsker å være en del av familiedemokratiet, og gjør et stort nummer av alt fra hvilken farge koppen har, til om de skal spise sjokoladekjeks på sofaen eller ikke. Det kan føles som om barnet motsetter seg alt du sier og prøver å være sjefen i huset. Det er faktisk også riktig – det er bare et nødvendig steg i barnets utvikling, som hjelper barnet til å bli klokere på at det er sin egen person. Barnet begynner å forstå at det er en del av familien og derfor også har noe å si – og at andre også har en mening om hvordan ting skal være.

Det krever arbeid, for nå må barnet bli kjærlig veiledet til å forstå familiens regler. Noen ganger er barnets ønsker forenelige med dine regler, andre ganger ikke – og den balansen sliter barnet med å forstå. Du bør imidlertid ikke ha noen forhåpninger om at barnet kan følge reglene uten din hjelp - det vil nok ta noen år til.

Så legg armen din rundt smårollingen og fortell – stille og rolig – hvordan ting skal være hjemme hos deg. Noe er rett, noe er galt, og slik er verden nå skrudd sammen. Viktigst av alt: Fortell at du forstår at det virkelig er vanskelig.

  

75 uker: det siste utviklingsspranget

Det krever nesten en medalje – for den fortjener du! Det siste utviklingsspranget venter, men du er snart i mål. Det er nå etter 75 uker at barnet lærer å forstå at det er en del av en kultur og en familie. Mamma har én rolle, pappa en annen, og bestemor en tredje. 

Og hva med meg, hvilken rolle har jeg? Det er spørsmålet babyen søker svar på under det siste utviklingsspranget. Samvittighet og selvtillit er i utvikling nå, og barnet opplever at ikke alle mennesker er like. Det er viktig læring som er nyttig gjennom hele livet.

   

Ammespranget: når barnet plutselig søker ekstra mye etter brystet

Amming, eller det som ofte omtales som «appetittspranget», er perioder hvor den ammende babyen kan virke umettelig og søker brystet i mye større grad enn vanlig.

Det har blitt beskrevet at disse spesielle periodene, hvor babyen har søkt mer etter brystet, er for å sende en signal til brystet om å sette opp produksjonen.

Det er imidlertid ingen forskning som kan støtte dette – likevel beskriver utrolig mange ammende mødre nettopp disse periodene. Så hva er riktig?

Babyen kan søke mer etter brystet av mange grunner – og de aller fleste handler slett ikke om at babyen er sulten på melk. Det handler om kontakten suttingen og selve melken gir, og tryggheten, trøsten, smertelindringen og et forbedret immunforsvar.

Selv om vi etter hvert lever i en verden hvor vi kan spore og kontrollere det meste, er dette et punkt hvor vi gjør klokt i å gi slipp på behovet for en vitenskapelig forklaring.

Vi kan trygt stole på barnets signaler om å søke etter brystet og slå oss til ro ved tanken på at babyen vet hva den trenger og hvorfor – babyen vet ennå ikke at den er født inn i et høyteknologisk samfunn og handler alene på sine instinkter.

Hvis barnet opplever situasjoner med økt behov for trygghet, så er brystet opplagt for ammende barn – og mange ammende mødre vil derfor også oppleve at alle former for utviklingssprang kan gi et økt signal om å ville amme. Dette er helt normalt.

*Merk: I utgangspunktet er et økt ønske om å amme IKKE et tegn på for lite melk, men i enkelte situasjoner kan det være ett av tegnene, sammen med færre våte og fulle bleier, generell uro og lav eller endret vektøkning. Dersom du er bekymret for melkeproduksjonen din, bør du søke veiledning hos helsesøster eller lege.

Du kan lese mer om ammespranget på Ammehjelpen.no

  

Søvnspranget: når barnets søvn utvikler seg

Søvnspranget er kanskje ikke det du leser mest om i babybøkene. Til gjengjeld har du kanskje lest om «søvnregresjon» eller «sleep regression» – det er det nemlig en del beskrivelser av. 

Søvnregresjon beskriver perioder i barnets liv hvor det, uavhengig av hvordan det ellers har sovet, plutselig har en endret søvn – ofte med flere oppvåkninger, behov for mer hjelp til å sovne og generelt problemer med å sove.

Til tross for begrepet søvnregresjon, handler det ikke om at barnet går tilbake i søvnutviklingen sin – det handler om at barnet går gjennom en søvnutvikling eller en annen utvikling som betyr noe for søvnen.

Eksempler på dette kan være når babyens søvn rundt 4 måneders alder får tilføyd to nye søvnfaser. Her vil en del foreldre oppleve at barnet sover flere timer i strekk om natten og lett kan hjelpes videre – plutselig begynner barnet å våkne og har store vansker med å sove.

Det kan også være rundt 9–10 måneder og igjen rundt 18 måneder, hvor barnet gjennomgår en stor utvikling i sin tilknytning. Disse periodene kalles separasjonsangst-fasen, fordi barnets reaksjon ofte er å måtte sove tett, våkne ofte og søke mye hjelp og trygghet. 

Vi i Sovende Børn foretrekker derfor å kalle disse periodene «søvnPROgresjon» – eller søvnsprang, fordi det gir en bedre beskrivelse av hva som faktisk skjer.

Barnets søvn har utviklet seg, eller barnet har gjennomgått en annen utvikling som har endret søvnen – og alt dette er en del av barnets helt normale utvikling mot å sove hele natten, uten behov for hjelp.

Da må vi voksne drikke litt mer kaffe og legge oss tidligere, selv om en ny episode på Netflix kan være fristende – og minne oss selv på at dette ikke varer evig.

    

Tips: la hengevuggen hjelpe deg og barnet ditt

La hengevuggen hjelpe deg hvis barnet ditt har utviklingssprang.

 

Utviklingssprang hos den lille er uunngåelig, men bør omfavnes og møtes med kjærlighet og nærhet.

Til tross for tøffe og vanskelige episoder under disse sprangene, er det ingen hemmelighet at en godt uthvilt baby er lettere å ha med å gjøre under utviklingssprangene enn en trøtt baby.

Hvis babyen din har problemer med å ta en lur eller å finne søvnen generelt, oppfordrer vi deg til å gi babyen god støtte til å sove. For eksempel ved hjelp av en hengevugge, bæresjal eller et annet bæreutstyr, eller vuggen i armene. Barnet finner ofte roen lettere ved kroppskontakt og/eller vuggebevegelser.

  

Hvorfor er hengevuggen god å bruke?

En mor, Caroline Jacobsen, har skrevet følgende på bloggen sin:

«Hvis du har et sensitivt barn eller bare et barn som må vugges i søvn, så er hengevuggen en livredder. Vi prøvde slyngevuggen først da Vagn Oskar var over to måneder gammel, da jeg var oppriktig overbevist om at det var et overhypet, unødvendig tulleprodukt. Jeg tok feil. Jeg skulle ønske vi hadde hatt hengevuggen fra begynnelsen. Det kunne definitivt ha reddet meg fra alle de utallige turene rundt spisebordet. Hengevuggen hadde akkurat samme effekt som armene våre, en nesten terapeutisk og magisk effekt, hvor Vagn Oskar roet seg ned i det øyeblikket vi la ham i den. Vi bruker den fortsatt av og til til lurer på dagen, og den er fortsatt fantastisk. Og uunnværlig.» 

Caroline beskriver godt hvordan hengevuggen kan hjelpe til med å gi barnet ditt ro og trygghet under de hektiske utviklingssprangene.

   

Vurderer du en hengevugge?

Hos Moonboon har vi skapt en hengevugge med en elegant tverrstang i mørkt valnøtttre, en madrass med 100 % naturlig, allergivennlig fyll av kapok og stoffsider i myk, økologisk bomull.

Hos Moonboon har vi skapt en hengevugge med en elegant tverrstang i mørkt valnøtttre, en madrass med 100 % naturlig, allergivennlig fyll av kapok og stoffsider i myk, økologisk bomull.

Hengevuggen vår har hjulpet tusenvis av foreldre med å skape ro og bedre søvn for babyer. Ved å klikke på knappen nedenfor kan du høre flere foreldre uttale seg om Moonboon hengevugge.

Om forfatteren

Author cover

Søvnrådgiver, barnesøvnekspert og firebarnsmor

Mia Bernscherer Bjørnfort er en akkreditert holistisk søvncoach og utdannet frivillig ammeveileder, med nesten 10 års erfaring innen barnesøvn. Mia spesialiserer seg på baby-, barne- og familiesøvn på flere områder. Hun deler kunnskap om søvnforventninger, søvnbiologi, barns utvikling, og hjelper foreldre med å ta informerte beslutninger om familiens søvn, for å styrke forståelsen av egne og barnets behov. Videre er Mia en aktiv talsperson og styreleder for den danske stiftelsen Sovende Børn, hvor hun deler av sine erfaringer og sin kompetanse, gjennom artikler og guider på sosiale medier.

ANDRE LESER OGSÅ

Handlekurv

Handlekurven din er for øyeblikket tom.

Begynn å handle

Velg alternativer